Sağlıklı kilo verme sürecinin ilk ve en önemli unsuru az ve kısa aralıklar ile beslenmektir. Fakat kişiler günlük alması gereken kaloriyi kısmak adına öğün atlarlar. Öğün atlama ile birlikte vücut çalışma hızı düştüğünden kilo verme hızı azalır veya tamamen durup tekrar kilo alma gözlenir. Vücut çalışma hızının en yüksek olduğu saatler sabah saatleridir. Besin tüketilmeyip öğün atlandığında, buna paralel uzun süre aç kalındığında vücutta kıtlık sinyalleri oluşur ve vücut çalışma hızını yüzde 60’a kadar düşürür. Sonraki öğünde yenilen besinleri ise vücut enerji için harcamak yerine depolama yolunu tercih ederek yağlanmaya sebep olur.
Kişiler genelde sabah ve öğlen öğününü atlayıp akşam öğününü tüketirler. Gün içerisinde tek bir öğün tüketen kişiler tüm gün aç kalarak, tek öğünle beslenip daha az kalori aldığını düşünüp, daha fazla ve hızlı kilo kaybedeceğini planlarlar. Gün içersinde yaşadığı açlık duygusu kişinin diyette daha başarılı olduğu hissi yaratır hatta her yediği yiyecek için pişmanlık duyar. Bu tür beslenme programı bazal metabolizma hızının düşmesine sebep olur. Gün boyu açlık sonrası tüketilen öğünün miktarı, normalden daha fazla olur. Hem metabolizma hızı düşük, depolamaya meyilli bir vücut hem de günün hareket edilemeyen akşam saatinde fazla besin tüketilmesi, kilo verilmesinin sağlanması bir yana kilo almaya bile sebep olur. Kişi bu şekilde beslenmeye devam ederse, kısa sürede verdiği kiloları hızla geri alır. Hatta bununla kalmaz, ilk kilosunun üzerindeki bir kiloya bile ulaşabilir.
Bu yüzden, düzenli, azar-azar ve sık beslenmek, bazal metabolizma hızının normale oranla daha fazla çalışması sağlar. Öğün sıklığının artması, acıkmamayı ve bir sonraki öğünde besin alınımının daha az olmasını sağlayıp mide kapasitemizi küçültür ve aynı zamanda metabolizmamızın daha hızlı çalışmasını destekleyip kilo vermemizi kolaylaştırır. Ayrıca vücudun düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. 3 saati geçmeyecek şekilde düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şekeri düzeyi alçalıp yükselme göstermediğinden vücut düzenli çalışır.