DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Beslenme, bireye özgüdür ve bireyin yaşı, cinsiyeti, boyu, vücut yapısı, mevcut hastalıklarına göre farklılık gösterir. Doğru temelleri barındıran bir beslenme alışkanlığı sağlığınıza yatırım yaparken, yaşam boyu zinde ve enerjik kalmanızı sağlar. Sağlıklı beslenme konusunda birçok yayında çeşitli bilgiler var fakat ne kadarı doğru ne kadarı yanlış malesef bilinmiyor. Peki nedir bu doğru bilinen yanlışlar bir göz atalım.
- Diyet yaparken öğün atlamak, aç kalmak kilo verdirir.
Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi aç kalarak ve öğün atlayarak kilo vermeye çalışmak. Uzun süre açlıkta yeterli besin tüketilmiyorsa vücut gerekli enerjiyi kas deposundan harcıyor. Dolayısıyla kas ve sıvı kaybı yaşanıyor. Aynı zamanda uzun süren açlığın etkisiyle vücut yediği her besini depolamaya çalışıyor. Önemli olan kas ve su kaybı değil kaybedilen kilonun yağdan gitmesidir ve bunu için az az sık sık beslenme şarttır. 3 saati geçirmeden ara ve ana öğünlerden oluşan bir programla hem metabolizma hızlanır hem de yağ yakımı oluşur.
- Aşırı su içmek zararlı değildir.
Biliyoruz ki herşeyin fazlası zarar, suyun bile. Peki fazla su içmenin ne gibi bir zararı olabilir? Günde 4-4.5 Litreden fazla su içimi olduğunda vücut elektrolit dengesini ayarlayamıyor ve baş dönmesi, denge kaybı yaşanabiliyor. Fazla su tüketimi toksit etki yaratarak su zehirlenmesine yol açabiliyor. İnsan vücudundan normal koşullarda günlük ortalama 2,5 litre su kaybı oluyor. Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) su içilmesi gerekiyor.
- Sıcak su içmek zayıflatır.
Su içmenin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi tartışılmaz fakat sıcak su yağları yakar ifadesi doğru değildir. İster sıcak ister soğuk su içelim, içtiğimiz andan itibaren vücut kendi ısısıyla suyun ısısını dengeliyor. Zayıflamaya esas etken diyet ve egzersizdir. Soğuk veya sıcak suyun zayıflamaya hiçbir etkisi yoktur.
- Akşam 18.00 den sonra birşey yenmemelidir.
Sağlıklı beslenme için temel kural yemeğin ne zaman yenildiğinden çok ne kadar yenildiğidir. Düzenli bir beslenmede kahvaltıyla başlayan bir öğünün arkasından 3er saat ara ile ana ve ara öğün yapmak ve yatmadan iki saat önce öğünü sonlandırmak yeterlidir.
- Tek tip beslenmek zayıflatır.
Vücut için sağlıklı olan 4 besin grubunun (ekmek ve tahıllar, et ve et grubu, süt grubu, sebze ve meyveler) beraber tüketilmesidir. Herhangi bir besin grubunun eksikliği bile semptomlara neden olurken tek tip besinin tüketildiği diyetler veya yaşam şekli sindirim sistemini bozuyor, vitamin ve mineral eksikliğine neden oluyor. Tek tip beslenmenin zararları halsizlik, başağrısı, böbrek sorunları, saç dökülmesi başta olmak üzere sosyal yaşantımızı da olumsuz yönde etkileyeceği gerçeği unutulmamalıdır.
- Sabah aç karnına limonlu veya sirkeli su içmek zayıflatır.
Hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği yoktur ancak içeriğindeki maddelerle metabolizmayı hızlandırabilirler. Bir süre sonra mide asidini arttıran limonlu veya sirkeli su mide hassasiyetine yol açacaktır. Fazla tüketildiğinde midede ülser, gastrit gibi hastalıkların çıkmasına sebep olabilir.
ŞOK DİYETLER ve ETKİLERİ
Sağlıklı bir beslenme tarzı geliştirenlerin hastalıklara kaşı daha dirençli oldukları görülmektedir. Vücut direncinin düşmesi bir çok hastalığa davetiye çıkaracağından diyet yaparken dikkat edilmesi , uzun süre yapılan şok diyetlerden uzak durulması en önemli konuların başında yer alır. Şok diyetler, oldukça düşük kalorilidirler ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından bu tür diyetlerle su ve kas kayıpları gözlenir. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için kas proteinlerini kullanmaya başlar. Gün boyunca aç kalan bir insanda kan şekeri düşer, halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk ve baş ağrıları oluşur. Şok diyetler ve tek tip beslenme ile verilen kiloların oldukça kısa süre içerisinde geri alınacağını unutmayın.
Uzm. Dyt. Olcay Barış