Yaşlılık ne yazık ki insan metabolizmasına bire bir etki eden bir süreç. Yaşlanma ile yıpranan doku ve organlar bir süre sonra işlevini yitiriyor. Zaman içerisinde Alzheimer dediğimiz ileri derecede unutkanlık, giyinememe, idrar yapamama gibi çeşitli davranış bozuklukları oluşabiliyor. Alzheimer bir demans çeşidi olsa da her demans Alzheimer hastalığı değildir. Alzheimer’da kişinin en çok hafızası etkilenir. 85 yaş üzeri kişilerde görülme sıklığı %20’dir. Henüz kesin tedavisi bulunamayan bu hastalığın oluşumunu engelleyecek beslenme tipi hafızayı kuvvetlendiriyor.
Damar sağlığını koruyucu beslenme, taze ve doğal sebze ve meyve tüketmek, basit karbonhidrat ve doymuş yağdan fakir "Akdeniz Diyeti" şeklinde beslenme bu hastalıktan korunmak için çok önemli. Akdeniz diyeti fındık, ceviz, badem gibi kalp dostu besinler içerir. Bu beslenmenin en önemli özelliği yeşil sebzelerin, meyvelerin, baklagiller, mercimek ve fasülyenin tüketilmesi, kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tercih edilmesidir. Bilimsel çalışmalarda Akdeniz diyeti diyabet ve Alzheimer’dan koruyor. Alzheimer’s & Dementia’da bilişsel fonksiyonlar üzerine yayınlanan bir çalışmada Akdeniz diyetinin bilişsel yaşlanmayı neredeyse 10 yıla kadar erteleyebileceği gösterilmiştir.
Akdeniz Diyeti İçin Öneriler
* Bol yeşillik, sebze ve meyve mutfağınızın vazgeçilmezleri olsun.
* 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı) sütü gün içinde tüketin.
* Kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tercih edin. Kurubaklagillerden faydalanın.
* Rafine gıdalardan uzak durun.
* İşlenmemiş ürünleri kullanın.
* Haftada 2-3 defa balık tüketin.
* Beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya çavdar ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edin.
* Günde en az 5-6 porsiyon taze sebze-meyve tüketmeye özen gösterin.
* Zeytinyağını vazgeçilmeziniz yapın.
* Doku onarımı ve kan yapımı için C vitamini tüketin.
* Yağlı tohumlar olarak bahsettiğimiz kuruyemiş tüketimi arttırılmalı, kızartılmış-kavrulmuş yağlı tohumlara yer verilmemeli.
* Şarküteri ürünlerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Uzm.Dyt.Olcay Barış