Yurt dışı borçlanma nedir?

Avukat Orçun Akbulut yazdı.

Abone Ol


Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin istekleri halinde, ikili veya çok taraflı sosyal güvenlik sözleşmesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı olarak geçirdikleri belirli sürelerin prim karşılığını ödeyerek, bu kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesidir.

Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi veya Bulgaristan Hizmetlerini
Borçlanma talep dilekçesi olmak üzere iki adet borçlanma talep dilekçesi vardır. Yurt dışı borçlanma talep dilekçelerine Sosyal Güvenlik Kurumunun İnternet sitesinden ulaşım sağlanmaktadır.

Başvuru sahipleri yurt dışında geçirmiş oldukları sürelerin tamamı için başvuru yapabilecekleri gibi, bir kısmını yada aylık bağlanmaya yetecek kadarını için başvuruda bulunabilirler.

3201 Sayılı Kanuna göre başvuruları kabul edilenlere borç tutarı tebliğ edilir. Bu tebliğden itibaren 3 ay içerisinde borçlanma ödenmek zorundadır. Ödenmediği takdirdi borçlanma başvurusu iptal edilir. 

Borçlanılan yurt dışı süreleri, 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının b bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilerek Türkiye'de ki prim ödeme gün sayıları veya hizmetlerine eklenir. 

Borçlandırılan sürelere göre aylık bağlanılabilmesi için;

Yurda kesin dönüşün olması,

Tahakkuk ettirilen borçtan aylık bağlanmasına yetecek kadar en az süre/gün karşılığı kadar kadar ödeme yapılması,

Kuruma yazılı başvuruda bulunmak şarttır.