2020 yılının bitmesine son 20 gün kaldı. Eğer siz de bu yıl bitmeden kendiniz için iyi bir şeyler yapmak istiyorsanız 1 hafta sürecek olan minimalizm etkinliğimize katılın. Etkinliğimizin amacı kendi yaşam gayenizi bulup, sizi bedenen ve zihnen yoran şeylerden uzaklaşarak, sevdiğiniz şeylere daha fazla zaman ayırmanızı sağlamak.
Gardırobunun başında saatler geçiren, her gün temizlik yapmak zorunda hisseden, dijital mecralarda gününü tüketen ve hem internet ortamında hem de gerçek hayatta sürekli tüketme ihtiyacı duyan herkes bu etkinlikte yer alabilir. Tüm bunların yanında minimalizme ilgi duyuyor ve bunun için motivasyon arıyorsanız bu programa katılmanın tam zamanı.
Minimalizm içerikli bloglarda “30 günlük minimalizm challenge” çalışmalarına rastlamak mümkün. Ancak bu tür programlarda süre uzadıkça motivasyon eksikliği yaşandığına ve geri bildirimlerin tatmin edici olmadığına şahit oldum. 1 hafta sürecek olan programımızın sonunda deneyimlerinizi yagmurasik1@gmail.com adresinden paylaşabilir, @yagmurmola instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz.
1. Gün
Gardırobunuz hariç evinizdeki tüm çekmeceleri boşaltın. (Eğer çalışıyorsanız aynı işlemi iş yerinizde de uygulayabilirsiniz.) Atılacak tüm eşyalarla vedalaşın ve gün sonuna kadar elinizden çıkarmış olun. Varlığından haberdar olmadığınız ıvır zıvırlardan kurtulun. Çekmecelerinizi temizledikten sonra aynı kategorideki eşyalar aynı bölümde olacak şekilde yeniden düzenleyin. Eşyalarınızı dik bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Bu şekilde aradıklarınızı kolaylıkla bulabilir ve yeniden dağılmanın önüne geçebilirsiniz.
2. Gün
Yazlık ve kışlık kıyafetlerinizin tamamını yatağınızın üzerine yığın. Atılacaklar, bağışlanacaklar ve sizinle yola devam edecekler olmak üzere 3 grupta eşyalarınızı ayırın. Gardırobunuzu düzenlerken bu yazımdan yardım alabilirsiniz.
3. Gün
Makyaj malzemelerinizi ve cilt bakım ürünlerinizi bir alanda toplayın. Tarihi geçmiş, uzun süredir kullanmadığınız ve varlığından haberdar olmadığınız tüm ürünlerden kurtulun. Yerleştirme aşamasında sık kullandığınız ürünleri ulaşılabilir alanlara konumlandırın.
4. Gün
Yastık, havlu, nevresim takımı gibi tüm eşyalarınızı bir yerde toplayın. Havlularınızı da yine konmari metodu ile katlayın. Nevresimlerinizi yerleştirirken birlikte kullandığınız ürünlerin üst üste olmasına özen gösterin. Yıllık ağırladığınız misafir sayısı ve ailenizdeki bireyleri göz önüne alarak bu tür ürünlerin sayısını asgari sevide tutun. Bu şekilde daha az yer kaplayacak ve düzenleme konusunda size kolaylık sağlayacaklardır.
5. Gün
Evimizde varlığını unuttuğumuz pek çok şey var; kitaplar, evraklar, faturalar. Aslında hiç kullanmadığımız halde yaşam alanlarımızda tahmin ettiğimizden daha fazla yer kaplıyorlar. Evrak ve faturalarınızda ayıklama işlemi yaptıktan sonra tamamını bir dosyada toplamak hem karmaşıklığı önleyecek hem de aradığımızı bulma noktasında bize kolaylık sağlayacaktır. Okuduğunuz ve yeniden okumayı düşünmediğiniz kitapları hediye edebilir, kütüphane ya da okullara bağışlayabilirsiniz. Unutmayın, sizi kıymetli yapan şey sahip olduğunuz eşyalar değil.
6. Gün
Programımızın en çok vakit alacak kısmı mutfak düzeni olacaktır. Çünkü her birimizin evinde gittiğimiz şehirlerden topladığımız bardak, tabak ve sunum ürünleri yer alıyor. Yemeklerimizde bize eşlik edecek olan ürünler hiç kullanmadığımız halde bir süre sonra hatıralarımızı saklayan nesneler olarak öylece evimizde kalmaya devam ediyor. Bu nedenle kullanmadığınız ürünleri elden çıkarın. Aynı üründen sayıca fazla olanları eleyin. Evimizin en çok dağılan bölümü kuşkusuz ki mutfak. Bu nedenle düzenleme yaparken en çok kullandığımız ürünleri ön raflara yerleştirin ve yılda bir ya da iki kez kullandığınız ürünleri üst ve arka kısımlara yerleştirin. Unutmayın ki mutfağınızla keyifli bir şekilde yemek yapmak için gerekli ekipmandan fazlasına ihtiyacınız yok.
7. Gün
Bir yazımda “Sosyal medya hesaplarınızla mı evlisiniz?” diye sormuş ve konuya ilişkin çok fazla mail almıştım. Herkesin en fazla şikayet ettiği ama yine de kurtulamadığı dijital bağımlılık zaman içerisinde minimalizmin en çok ilgilendiği konulardan biri haline geldi. Eğer siz de bu konudan sık sık yakınıyorsanız aydinkulis.com adresinden ‘dijital minimalizm’ konulu yazımı okuyabilirsiniz.