Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi ile birlikte sağlığınıza zarar vermeden oruç tutmak için besin tercihlerine çok daha dikkat edilmesi gerekmektedir. İftar ve sahur arası saatlerinin kısıtlığı nedeniyle beslenme alışkanlıkları da değişmektedir. Vücudun bu değişikliklere uyum sağlaması için sağlıklı beslenme önerilerine mutlaka dikkat edilerek oruç tutulmalıdır. Aksi takdirde, hazımsızlık, gaz, kabızlık, dehidratasyon(sıvı kaybı), hipoglisemi(kan şekerinde düşüş), hipertansiyon, hatta kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Suyun Önemi Büyük
Vücudun sıvı ihtiyacını iftar ve sahur saatleri arasında tamamlamak gereklidir. Vücuttan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 2-2,5 litre(10-14 bardak) su içilmesi gerekmektedir. İftar sonrası aşırı çay, kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını arttıracağından ramazan ayında tüketimi kısıtlanmalıdır. Sıvı kaynağı olarak ayrıca ayran ve maden suyu tüketilebilir. Özellikle kilo problemi veya kan şekeri değerlerinde yükseklik yaşayanların meyve suyu ve gazlı içecekleri tüketmemeleri gerekmektedir.
Sahura Kalkmamak En Büyük Hata
Oruç tutarken sahura kalkmamak ya da sadece su içip yatmak uzayan açlık süresini 20 saatin üstüne çıkarmaktadır. Bunun sonucu olarak kan şekeri daha hızlı düşeceğinden gün içinde aşırı açlık ve vücudun iftarda tükettiğini depolamasına sebep olacaktır.
Sahur öğününde hafif bir kahvaltı ve bu kahvaltının içerisinde tok tutucu özelliği olan, kaliteli protein içeren yumurta ve peynirin dahil edilmesi iftara kadar olan açlık hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sahurda meyve tüketimi sağlanırsa gün içerisinde vücut için gerekli vitamin-mineral desteğini sağlanmış olacaktır.
İftar Öğününüzü Önceden Planlayın
Çok çeşit yemek ile karşı karşıya kalmamak adına iftar öğününüzü önceden planlamak çok önemlidir. İftar öğününü 1 kase çorba ile açtıktan sonra en az 15-20 dakika mola verip sonra ana yemek (ızgara et/tavuk/balık veya etli sebze yemeği gibi) tüketilirse hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. İftar öğününde kan şekerini dengeli olarak yükseltecek besin tercihleri yapılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek tercihler yapmak yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi sağlıklı seçimler yapılmalıdır.
Ramazan Ayı Boyunca Kilo Almak İstemeyenlere Özel Öneriler
-İftarda gün boyu süren açlığınızı tek öğünle yerine koymaya çalışmayın.
-Mümkünse iftarı ikiye bölün. Yavaş yavaş aralıklarla ve uzun süreli yemek yemeyi tercih edin. Doğru ve sağlıklı beslenmek hareketlerinizi kısıtlamayacağı gibi kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize de engel oluyor.
-İftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapılabilirsiniz. Böylece hem yiyeceklerin hazmı kolaylaşıyor hem de kan dolaşımı hızlanarak metabolizma harekete geçiyor. Ağır sporlar enerji kaybına neden olacağından tercih etmemelisiniz.
-Sahura kalkmadan oruç tutmayın. Ancak sahurda ağır yiyecekler yerine kahvaltı tipi bir menüyü tercih edin.
-Sahur yemeğini yedikten hemen sonra yatmayın. Sahurdan hemen sonra yatmak reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikliyor.
-Ağır ve yağlı yiyecekler, kızartmalar, gazlı içecekler, hazır paket gıdalar, şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk vs) ve şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun bunların yerine ızgara, haşlama, fırında besinler ve sütlü ve meyve tatlıları tercih edin.