Kuyucak’a bağlı Kurtuluş, Gencelli ve Horsunlu, Buharkent’e bağlı Ortakçı Mahallelerini kapsayan alanda, Kocaer Enerji firması tarafından jeotermal santral kurma çalışması başlatıldı.
Geçen Ağustos ayında Kocaer Enerji tarafından ‘deprem için sismik araştırma yapıyoruz’ denilerek vatandaşlara ait arazilerde yer altı araştırması yapıldı.
Kasım ayında Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) firma tarafından yapılan açıklamada, Horsunlu-Ortakçı bölgesindeki jeotermal ruhsat sahasında, birinci faz olarak 24 MW gücünde jeotermal enerji santral yatırımı için sondaj çalışmalarına başlanacağı duyuruldu.
Kocaer Enerji, ilk fazdan elde edilecek ileri tetkiklere göre, santralin genişletilip yeni kuyular açılabileceğini belirtildi.
BÖLGE HALKI TEDİRGİN
Firmanın bölgede çalışmalara başlamasına karşı arazilerini satmak istemeyen bölge halkı, Kuyucak’a bağlı Kurtuluş Mahallesinde buluşarak konuyu masaya yatırdı. Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ve CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un da katıldığı toplantıda, bundan sonra izlenecek yol haritası konuşuldu.
Jeotermal Santrale karşı imza kampanyası başlatılırken diğer mahallelerde de benzer toplantıların yapılacağı belirtildi.
‘DEVLET ŞİRKETİYİZ’ DİYEREK ARAŞTIRMA YAPTILAR
Konuyla ilgili Aydın Kulis’e açıklama yapan bölge halkının avukatı Feyza Altuntaş, çalışmaların Ağustos ayında başladığını ve bölge halkına yeterince bilgi verilmediğini söyledi.
Altuntaş, şu ifadeleri kullandı:
“Ağustos ayında, bölge halkına çok açıklama yapılmaksızın, ne olduğu bilinmeksizin, muhtarlıklara yapılan bir bildirimle, bölge halkının konu hakkında ayrıntılı haber alması sağlanmadan, ‘sismik veri araştırması yapıyoruz, devlet şirketiyiz’ denilerek insanların tarlalarına kablolar döşendi. İnsanlar bunun özel bir şirketin jeotermal araştırması için veri toplama çalışması olduğunu öğrendikten sonra bu işe kesinlike karşı çıktılar. O zamana kadar, ‘Biz devlet şirketiyiz, toprağın altı devlete aittir’ denilerek korkutuldular. ‘Deprem için veri araştırması yapıyoruz’ denilerek aldatıldılar ve böylelikle insanların tarlalarına geceleri kablolar döşenerek veri toplandı.”
“EMRİVAKİ İLE SATTIRMAK İSTİYORLAR”
Veri toplama işleminin ardından kuyu açma hazırlığına başlayan firmanın korkutma politikası ile arazileri satın almaya çalıştığını vurgulayan Av. Altuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurtuluş Mahallesi bölgesine 5 tane, Gencelli Mahallesi bölgesine 4 tane, Buharkent’e de 5 tane olmak üzere, ilk etapta 14 kuyunun hazırlığı yapılıyor. Bu bölge çok yoğun incir ve zeytin üretilen bir bölge. Dolayısıyla tarla, bozkır bir alan değil. Her taraf bahçe. Yerleşim yerleri oldukça yakın. Yürüyerek iki köy arasında gidebilirsiniz. Dolayısıyla böylesine yoğun nüfusun yaşadığı bir bölgede, insanlara emrivaki yaparak arazisini sattırmak istiyorlar. İnsanlara az bir süre tanıyıp, ‘Bir daha bu fiyatı bulamazsınız’ diyerek korku ve algı yönetimi yapıyorlar. Korkutma ve sindirme politikası var. Bölge halkının bütün itirazına rağmen kuracaklarını söylüyorlar.”