Salim Usta’nın elinde yeniden kullanıma kazandırılan toplar, sürdürülebilir bir yaşamın en güzel örneği oluyor.
Uzun yıllardır top tamiriyle uğraşan ve mesleğini Aydın’da yapmaya devam eden Salim Alay, birçok spor dalında kullanılan hasar görmüş topları yeniden kullanıma kazandırıyor. Aydın ve Uşak başta olmak üzere Türkiye’nin her ilinde tanınan Salim Usta, çocuk yaşlarda öğrendiği mesleğine her geçen gün daha da sarılarak adeta bilinçsiz tüketime direniyor. 64 yaşındaki Salim Alay, aşkla yaptığı mesleğiyle hem doğanın korunmasına, sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlıyor hem de daha az bir bütçeyle yepyeni toplar elde ediyor.
“YAŞIMA RAĞMEN YENİ BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK İÇİN UĞRAŞIYORUM”
Mesleğine yeni şeyler kazandırmak adına çabaladığını ve öğrenmenin yaşı olmadığını hatırlatan Salim Usta, “Beni ustalığımla Aydın’da hatta Türkiye’de tanırlar. 64 yaşındayım. Top tamirini babamdan öğrendim. Babam Uşak’ta top tamiri yapıyordu. Ben de çocukluktan bu işi öğrendim ve geliştirerek bu mesleği devam ettirdim. Top ve futbol ayakkabısı imalatıyla uğraştım. Bu süreçte top tamirini hiç bırakmadım. Yaşım 64 olmasına rağmen hala bu işi geliştirmek, yeni bir şeyler öğrenmek için uğraşıyorum” dedi.
“YENİSİNİ ALMAK YERİNE TAMİR ETTİRMEK ÇOK DAHA MENFAATİNİZE”
Spor alanında önemli yerlere gelmiş teknik direktörlerin dahi top tamirine sıcak baktığını ve yenisini almak yerine tamir yoluna gittiğini söyleyen Salim Alay, “Önceden kaliteli deri toplar vardı. Ağır toplar vardı. Bunları yapmak gerçekten zordu. Şimdi öyle değil. Artık entegre tesisler kurulmuş. İsmi belli markalar var. Ben bu topların tamirini hiçbir sorun yaşamadan yapıyorum. Bakkal topları haricinde kaliteli toplar için tamir yaptırmak menfaatinize. Ortalama satın alacağınız kaliteli bir top, 500 ila bin lira arasında değişir. Bunları tamir ettirmek çok daha karlı. Yeni top almak yerine, çok daha uyguna tamir ettirerek bu işi halledebilirler. Voleybol, futbol, hentbol, basketbol topları, hiçbir iz olmadan yapılıyor. Gerekirse topun içi değişiyor. Aydın’da belirli, işinde iyi teknik direktörlerin hepsi toplarını tamir ettiriyor. Sadece bir kişi için değil, kulüpler, okullar için de tamir karlı bir iş” diye konuştu.
SADECE BU YIL BİNLERCE TOPU TAMİR ETTİ
Top tamir işine ilginin artarak devam ettiğini belirten Alay, sözlerini şu ifadeleri kullandı:
“Ben bu işe ilkokulda başladım ve babamdan öğrendim. O yıllarda babam basketbol topu yapamıyordu. Ben işi geliştirerek bunu başardım. Şu anda yapacağım hiçbir top yok. Aydın’da bu yıl Eylül ayından itibaren yaptığım top tamiratı bin 400’ü geçti. Bu mesleğin tükenmemesi için oğluma da öğrettim. Onlar daha genç, dinamik. Bu işi daha fazla araştırıyor ve yeni şeyler öğreniyorlar.”