Beslenme gibi sağlığı etkileyen diğer önemli bir etmen de fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite, enerji harcaması oluşturan, kas kasılması gereken her türlü vücut hareketlerine denir. Yürüme, koşma, zıplama, yüzme, bisiklete binme, , dans etme, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler.
Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerindeki etkilerini sıralayacak olursak, düzenli fiziksel aktivite yapılması kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler, özellikle kadınlarda ilerleyen yaşla oluşabilen kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığına yakalanmadan korunmada oldukça önemlidir. Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırmak bireysel sağlığımızın korunması ve ileride karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük öneme sahiptir.
Sağlıklı beslenmenin yanında mutlaka sporu hayatımıza katmamız gerekir. Hergün yapılan fiziksel aktiviteyi günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin. Fiziksel aktivite daha enerjik hissetmenizi, hareketli ve zinde kalmanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracak ve fit kalmanızı sağlayacaktır. Dünya Sağlıklı Örgütü (WHO)’nun önerilerine göre haftada 150 dakika fiziksel aktivite yapmamız sağlık açısından mutlaka gerekli.
Fiziksel Aktivitenin Yararları
*Kan dolaşımını iyileştirerek, iyi kolesterolü arttırır.
*Kalp hastalığı riskini azaltır, kan basıncını düzenler, kalp ve akciğer dayanıklılığını arttırır.
*Özellikle kadınlarda menopozla birlikte sık görülen, ilerlemiş durumlarda kırık gibi ciddi problemlere yol açabilen kemik kaybını yani kemik zayıflamasını (osteoporoz) azaltır.
*Hareket sistemini güçlendirerek boyun, sırt, bel ve diğer çevresel eklemlerin ağrılı hastalıklarının gelişmesini engeller ve hareket özgürlüğünü arttırır.
*Anksiyete ve depresyonu azaltır, olumlu düşünmeyi ve enerji düzeyini arttırır, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır.
*Vücut ağırlığını kontrol altında tutarak görünümü iyileştirir, kendine güveni arttırır.
*Yaşlılarda kronik ve yaşlanma ile birlikte görülen hastalıkların gelişmesini geciktirebilir.
*Çocuklarda iyi alışkanlıkların geliştirilmesini ve gelecekte sağlıklarının korunmasını sağlar.