Aydın'ın gündemini belirleyen Naci Eriş ile Aydın'ın Nabzı programına konuk olan Aydın Barosu Başkanı Avukat Anıl Yetişkin, önemli açıklamalarda bulundu. Aydın Barosu hizmet binası hakkında konuşan Yetişkin, meslektaşlarına yakışır bir hizmet binası için elinden geleni yapacağını söyledi.
Yetişkin sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi, "Aydın Barosu hizmet binası yapılmak üzere 2019 yılının Aralık ayında Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından bir arsa satın alındı. Ancak arsa o dönemki arazi şartları nedeniyle vasıf değiştirmesi ve parselizasyon görmesi gerekiyordu. TBB ile bazı konularda anlaşamadık ve muafakatname verilmemişti o dönem için. Daha sonra yasa değişikliği yapıldı. Ada bazlı değil bölge bazlı imar planı uygulamasına geçildi. Biz de onu bekliyoruz. Yerimiz çok güzel. TBB ile görüşmeler sürüyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Efeler Belediyesi başkanlarına da teşekkür ediyorum. Bize çok yardımcı oldular. Aydın Barosu'na yakışır bin 200 kişilik salonu olan, 2 tane 400 kişilik küçük toplantı salonları olan meslektaşlarımıza yakışır bir binayı kazandırmak için elimden geleni yapacağım."
"YETERSİZ VE İLKEL"
Aydın'da avukatların sorunlarına da değinen Yetişkin, meslektaşlarının en büyük sorununun Aydın Adliyesi hizmet binası olduğunu söyledi. Yetişkin, " Efeler ilçesi özelinde en büyük sorunumuz Adliye binası. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı, komisyonumuz da dahil olmak üzere avukatların en büyük sorunları Adliye binası. Hem yetersiz hem de ilkel şartlarda çalışıyoruz. Depremde hasar görecek binalardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Aydın Barosu'nun hızla büyüdüğünü sözlerine ekleyen Yetişkin, " Aydın eğitime ve öğretime önem veren bir il. Tüm ailelerin en önemli olarak gördükleri şey eğitim. Türkiye’de 84 tane hukuk fakültesi var. Çok da tercih edilen bölümler. Büyük hayallerle, büyük beklentilerle, arzularla ve hukukçu kimliğine sahip olmak arzusuyla gidiyor meslektaşlarım o fakültelere. Ancak sayı o kadar yükseldi ki her sene 17 ila 20 bin arasında mezun veriyorlar. Türkiye’nin her yıl bu kadar hukukçuya ihtiyacı var mı? sorusunu sormak gerekir" dedi.
"ADALETE BAŞVURU PROFESYONEL DESTEK GEREKTİRİR"
Yaşanan sorunların çözümleri konusunda da görüş belirten Yetişkin, " Adalete başvuru profesyonel destek gerektirir. Özellikle yeni HMK ve CMK uygulamalarında şunu görüyoruz. İnsanlar kendileri ya da daha kolay yolları seçerek davalarını takip etme yoluna gitmeye başladılar. Avukatlık ücreti elbette dünyanın bilgi bazında en pahalı ücretlerinden bir tanesi olması gerekir. Benim yaptığım hizmet bilgi üretmek ve bilgi vermek üzerine kurulu. Özellikle hukuk davalarında mutlaka avukat desteğinin olması şartı getiriliyor. Açılan tüm davalar da avukatlar tarafından açılması gerekiyor" şeklinde konuştu.