Aydın Valiliği, 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde, 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısına katıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonrası, Aydın'da da ilgili kamu kurumlarının katılımıyla İlin Risk Azaltma Planı (İRAP) üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Aydın Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Polat Makina, Aydın'da basınla buluştu Polat Makina, Aydın'da basınla buluştu

“Afet risk azaltma, afetlerin nedenlerini sistematik olarak analiz ederek ve yöneterek riskleri azaltma çalışmalarını kapsayan bir yaklaşımdır. Afet riski ise tehlikenin şiddeti, oluşma sıklığı, maruz kalan insanlar ile bunların zarar görebilirlik durumunun bir birleşimi olarak ele alınmaktadır. Bu nedenle risk azaltma, tehlike, maruziyet ve zarar görebilirlik unsurlarının azaltılmasını hedefleyen çalışmaları ifade eder. Bu unsurlar, yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği ve çevresel bozulma gibi birçok faktörden etkilendiğinden, afet risklerinin azaltılması bu risk faktörlerinin de kontrol altına alınmasını gerektirir. Afetlerin ülkelerin kalkınma süreçlerini olumsuz etkileme potansiyeli, afet risk azaltmayı sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir bileşeni haline getirmiştir. Afet risklerini azaltma konusundaki çalışmalar, toplumun her kesimini, kamu ve özel sektörün tüm birimlerini kapsamaktadır. Bu bilinci artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1989 yılında aldığı kararla 13 Ekim, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" olarak ilan edilmiştir.

Bu çerçevede, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yerleşkesinde gerçekleştirilen "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri kapsamında, 81 İl İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu, İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Aktaş’ın başkanlığında eş zamanlı olarak toplanmış ve video konferans yöntemiyle yapılan toplantının akabinde ilimizde komisyon toplantısı yapılmıştır. Toplantıda İlimizin Risk Azaltma Planı üzerine ilgili kamu kurumlarının katılımıyla değerlendirmelerde bulunulmuştur.

20 Ağustos 2021 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren il planımızda, ilimizin risk durumuna göre tespiti yapılan 5 afet türü ve bu afet türlerine göre belirlenmiş 320 eylem bulunmaktadır. Bunlar Deprem (147 eylem), Taşkın (78 eylem), Yangın Afeti (39 eylem), Meteorolojik Afetler (29 eylem) ve Kütle Hareketleri (27 eylem) afetleridir. Şu ana kadar 95 eylem tamamlanmış, 225 eylem için ise çalışmalar ilgili kurumlarca devam ettirilmektedir. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla eylem faaliyetleri Vali Yardımcımız başkanlığında toplanan İl Denetleme Komisyonunca düzenli olarak takip edilmekte ve denetlenmektedir.”